Viiniblogi ja viiniuutisia

Italian viinintuotanto romahti - vuosikerrasta odotetaan laadukasta

Laatu korvaa määrän? Laatu korvaa määrän?

Italian viinien tuotantomäärät ovat laskeneet alimmalle tasolle 60 vuoteen, kertoo italian viiniammattilaisten yhdistyksen raportti. Vuoden 2011 tuotanto (40,3 miljoonaa hehtolitraa) on jopa 14% alhaisempi kuin vuonna 2010 ja selvästi alle ajanjakson 2001-2010 keskitason. Yhtä alhaisiin tuotantomääriin päästäkseen tulee raportin mukaan mennä jopa vuoteen 1948.

Tuotannon romahtamisen takana on useita syitä. EU:ssa on kaksi vuotta ollut käynnissä viinin liikatuotannon vähentämiseen tähtäävä ohjelma, joka on kannustanut viinitarhureita leikkaamaan tuotantoa ja poistamaan viljelymaata käytöstä. Tähän liittyen Italiassa hävitettiin 9 300 hehtaaria viiniviljelmiä viime vuonna.

Lisäksi tuotantoon ovat vaikuttaneet erityisesti loppukesän erikoiset sääolot: elokuun puolivälistä syyskuuhun Italiaa koetteli poikkeuksellisen kuuma ja kuiva sää joka alensi rypäletuotantoa normaalista. Sadonkorjuu jouduttiin myös aloittamaan selvästi normaalia aikaisemmin.

Tuotantomäärien laskusta huolimatta vuosikerran laatuun kohdistuu pääsääntöisesti toiveikkaita odotuksia. Erityisesti etelä-Italian ja Sisilian omat rypälelajikkeet tuottavat parhaat viinit kuuman ja kuivan kesän jälkeen. Vuosikerrasta ennustetaankin erityisen mielenkiintoista ja punaviinien osalta odotettavissa on luonteikkaita viinejä, joilla on jatkokypsytyspotentiaalia.

Viini-Web 29.10.2011

Viiniviljelmien työntekijöiden olot tapetilla Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa tutkitaan työntekijöiden oloja Etelä-Afrikassa tutkitaan työntekijöiden oloja

Viiniviljelmien työntekijöiden olot ovat nousseet kiistakysymykseksi Etelä-Afrikassa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisi tällä viikolla 93-sivuisen raportin, jossa se nostaa viinialalla työskentelevien köyhien maataloustyöläisten olot esiin ihmisoikeusongelmana Western Capen viinintuotantoalueella. Järjestön mukaan köyhät ja usein kurjissa oloissa elävät työntekijät mm. altistuvat työssään hyönteismyrkyille, heillä ei ole työpaikalla käytössään saniteettitiloja tai puhdasta vettä, ja heitä estetään muodostamasta ammattiliittoja.

Human Rights Watch ei kehota kuluttajia suoraan boikotoimaan Etelä-Afrikan viinejä, sillä seuraukset myynnin vähenemisestä rokottaisivat mahdollisesti pahimmalla tavalla juuri kaikkein köyhimpiä. Sen sijaan järjestö toivoo viinikauppiaiden asettavan paineita tuottajille työntekijöiden tilanteen parantamiseksi.

Etelä-Afrikan viinintuottajia edustava Wines of South Africa puolestaan on kiistänyt raportissa esitetyt väitteet ja eikä pidä raportin pohjana olevaa haastattelumateriaalia riittävän luotettavana.

Human Rights Watchin raportti:http://www.hrw.org/reports/2011/08/23/ripe-abuse-0
Wines of South Africa:n vastine: http://www.wosa.co.za/sa/news_article.php?id=1506

Viini-Web 24.08.2011

Kiinalaisostajat ryntäävät viinimarkkinoille

Kiinalaisostajista suurvaikuttajia viinimarkkinoilla Kiinalaisostajista suurvaikuttajia viinimarkkinoilla

Kiinan merkitys ja painoarvo myös viinimaailmassa on vahvassa kasvussa. Jo useita vuosia on nähty merkkejä varakkaiden kiinalaisten viinisijoittajien mukaantulosta ja sen vaikutuksesta hintoihin.

Tänä vuonna Ranskan tunnetuimpien viinitilojen korkealuokkaisimpien viinien kysyntä Kiinassa on ollut niin vahvaa, että tuotanto ei riitä vastaamaan siihen. Erityisesti kiina-buumi koskee Bordeaux'n alueen viiden arvokkaimman premier cru -viinin tuottajia (Château Mouton Rothschild, Château Lafite Rothschild, Château Margaux, Château Latour ja Château Haut-Brion), sillä viinikärpäsen puremat kiinalaismiljonäärit ovat kiinnostuneita juuri näistä "legendaarisista" huippuviineistä.

Tuottajat joutuvat taiteilemaan vanhojen asiakkuussuhteiden säilyttämisen ja kiinalaisryntäyksen välillä, sillä hinnat tahtovat karata eurooppalaisostajien käsistä ja yllä mainittuja kaikkein arvokkaimpia viinejä on ylipäätään vuosittain markkinoilla vain rajallinen määrä. Toisaalta kiinalaiskysynnän voimistumisen mukanaan tuoma rakettimainen hintojen nousu on auttanut talouslamasta kärsinyttä viinialaa.

Lue The Telegraph -lehden juttu aiheesta täältä.

Viini-Web 26.05.2011