Marchese Antinori Chianti Classico Riserva

Tyyppi: Punaviini
Maa: Italia
Valmistaja: Marchesi Antinori
Alue: Toscana
Rypäle: Sangiovese (90 %), Cabernet Sauvignon (10 %)
Koko: 0.75 l
Hinta: 21.5 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 6
Suosituksia: 0
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 0
  • Rypäleet tulevat Antinorin omilta Chianti Classico-tarhoilta; Tignanello, Solaia, ja Badia a Passignano jotka sijaitsevat Val di Pesan alueella. Viinit valmistettiin erikseen ja malolaktinen käyminen tapahtui ranskalaisissa tammitynnyreissä. Sekoituksen jälkeen viini kypsytettiin edelleen 14 kk. Kypsymisen jälkeen, ennen pullotusta jokainen tynnyri maistettiin ja valittiin, mitkä tynnyrit pääsevät lopulliseen sekoitukseen. Viini kypsyi vielä 12kk pullossa ennen myyntiin tulemista.

    Viinin kuvaus: Tumma ja intensiivinen väri. Tuoksussa löytää vivahteita luumusta, kuivatuista hedelmistä ja rusinoista sekä tammea ja mausteisuutta. Tyylikäs makuelämys on täyteläinen, vielä nuori sekä hyvärakenteinen ja hienostunut, täynnä kaikkea olematta liikaa. Pehmeää täyteläisyyttä tukee pitkä ja miellyttävä tanniinirakenne. Tämä viini hyötyy nuorena ilmaamisesta ja paranee usean vuoden varastoinnin myötä. Klassinen ja tyylikäs ruokaviini, alueensa parhaimmistoa. Parhaimmillaan 2015 - 2025

    Käyttö: Laadukas ruokaviini, joka nuoruutens ansiosta viihtyy hyvin kypsien kovien juustojen kanssa. Laadukas riistalintu tai tumma liha kermaisen kastikkeen kanssa on oiva yhdistelmä tälle viinille.

    Taustatiedot viinille on kirjoittanut: hka (02.02.2013)
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

hka (rek.)

02/2013

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tämän viinin ostin huhtikuussa 2010 Viking Linen tax-freestä hintaan €13,20. Enää se ei ole tax-free-hinnastossa. Alkossa sen hinta on vuoden vaihteen arvonlisäveron korotuksen jälkeen €21,50.

Nyt viinin vuoro oli sulostuttaa olemuksellaan lauantai-iltaa juustojen kera (Juustoportin brandypähkinä ja Cathedral City Extra Mature Cheddar). Viinin annettiin lämmetä huoneen lämpöön ja ilmastua kunnolla saunomisen aikana.

Ihan huippua ei tämä vuosikerta pystynyt nyt esittämään. Tai olisiko vika siinä, että makuvaatimus oli nyt normaalia korkeammalla perättäisten viininautintojen seurauksena.

Korkki kunnollinen, hyväntuoksuinen (vaikka vaimo löysi siitä mielestään homeen tuoksua) hyvänlaatuinen ja pitkä (50 mm). Väri voimakas punainen, hieman tiilenpunainen reunoiltaan. Ei päästänyt valoa lävitseen, vaan imi sen itseensä. Tuoksussa päällimmäisenä tammisuutta, joka peitti aika totaalisesti muut aromit alleen. Onneksi tammisuus ei dominoimut samalla tapaa makua, vaan maku oli aika neutraali, jätti mukavan suutuntuman ja oli vielä kohtalaisen pitkäkin.

Yli kahdenkympin Alkon hinta ei edellytä nyt parasta mahdollista arvosanaa. Maksettuun hintaan suhteutettuna arvosana saattaisi yltää ihan parhaaseen arvosanaan, mutta tuo makuvaatimuksen tilapäinen kohoaminen pudottaa kyllä arvosanan tällä kertaa neloseen.

Ihan nautittava viini ja kaikesta huolimatta ostan kyllä tätä toistekin, jos kohdalle sattuu alle 15 euron hintaan.

crestfall (rek.)

01/2012

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Presidentinvaalien 2012 vaalivalvojaisiimme olimme ottaneet tarjolle pari juustoa sekä viinikaapissani vuoden päivät sopivaa hetkeä odottanut Antinorin Chianti Classico. Kyllä oman ehdokkaan vaalimenestyksen jännäys tuntui oikein sopivalta hetkeltä tyylikkäälle italianolle.

Viini on väriltään punainen, mutta reunoiltaan pienen aavistuksen rusehtava. Tuoksu on aluksi hyvin marjainen ja kypsän kirsikkainen, mutta viinin auetessa melko selvän vaniljainen tammisuus valtaa alaa.

Antinorin keskitäyteläinen maku on hyvin selväpiirteinen ja ryhdikäs. Sekä runsas hapokkuus että kohtuullinen mutta tiukka tanniinisuus pitävät viinin erinomaisesti koossa. Maku on todella kuivankarhea, hapankirsikkainen, puisen tamminen ja kevyesti pippurinen. Viini kuitenkaan ei ole erityisen tiukka tai ronski, vaan todella tasapainoinen ja miellyttävä, ja siinä on hapokkaan särmikkyyden lisäksi myös miellyttävää mehevyyttä. Pehmeiden ja makean mehukkaiden viinien ystäville Antinorin Chianti Classico tuskin on Se Oikea Valinta, mutta esimerkiksi omaan makuun viini on oikein miellyttävä esitys, eikä se kaipaa välttämättä ruokaa seurakseen pehmittämään sen terävimpiä kulmia. Tästä huolimatta viinin hapot, tanniinit ja yleisesti sopivan tasapainoinen aromimaailma tekevät siitä myös erittäin maukkaan ja monipuolisen ruokaviinin.

Jälkimaku on todella pitkä, mausteinen ja tamminen ja sen runsaat hapot nostavat veden kielelle.

Ainoa asia, jossa viini olisi voinut toimia mielestäni paremmin, on sen tammisuus. Viinin tammisuus hallitsee alussa asti jo jonkin verran ja viinin lämmetessä ja avautuessa se ottaa yhä enemmän alaa makukokonaisuudesta. Tammisuus on tässä tapauksessa onneksi paljon enemmän kevyen puista ja mausteista tammea kuin uuden maailman makeata ja dominoivaa vaniljaa, mutta silti pitäisin enemmän hillitymmästä tammisuudesta, joka antaisi enemmän tilaa Sangiovesen ominaisaromeille.

Yleisesti viini on kuitenkin todella nautinnollinen ja miellyttävä Chianti Classico, joka toimii erinomaisesti niin sellaisenaan, pienten purtavien kumppanina kuin isommankin aterian kyytipoikana. Siinä on juuri sopivasti saatu yhdistettyä perinteinen Chianti Classico -tyyli modernimpaan viiniosaamiseen (esim. runsas tammisuus, Cabernet'n sekoittaminen viiniin.)

KM

09/2011

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Kirsikkaa, tammea ja alussa lakua. Karhea viini joka ei vaikuttanut kovin perinteiseltä. Kai tämä jolleki menee, mutta ei ole mun tyyppiä. Noin puolesta tusinasta maistamastani saman hintaluokan Toscanalaisesta se vähiten maistunut.

JN (rek.)

06/2011

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Chianteissa rakastan eniten sellaista vain sangiovese-viineistä löytyvää neilikkaista, kanelista, ruskeaa piparkakkutaikina-vivahdetta, jossa on verta ja hikeä. Joskus se löytyy hyvinkin edullisesta chiantista, mutta joskus taas ei oikein mistään hintaluokasta löydä etsimäänsä. Vuosikerran vaihtelevat radikaalisti.

Tästä en ihan tavoittanut sitä chianti-fiilistä. Toki viinissä on paljon hyvää, mutta sitä leimaa liika pyöreys ja rusinainen hilloisuus. Tanniineja kyllä on, mutta ei lainkaan sellaista classico-rutistusta. Vuosikerta on tosiaankin enemmän uutta maailmaa ja kirsikkameininkiä kuin sitä vanhaa kunnon tylyä verilettua ja puolukkahilloa.

Ei tämä silti huono viini ole, ja ymmärrän monta syytä miksi tämä maksaa. En vain löydä siitä sitä mitä lähdin etsimään. Ehkä tammen tuoma vaniljaisuus pilaa kokemuksen.

88 pistettä.

lator (rek.)

03/2011

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tumman punainen väri. Klassinen toskanalainen tuoksu jossa karamellia ja hapanta kirsikkaa. Ensipuraisu tarjoilee lakritsaa jota seuraa yllättävän tamminen syleily. Valitettavasti hapan jälkimaku lässähtää melko nopeasti. Italialaiset viinit ovat parhaimmillaan kun ne korostavat omia vahvuuksiaan. Valitettavasti tämä vuosikerta ottaa askeleen kohti uutta maailmaa eikä onnistu tarjoamaan viinitalon totuttua laatua.

86 pistettä.

hka (rek.)

01/2011

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Nyt vuorossa oli Alkonkin valikoimiin syksyllä tullut punaviini. Alkossa se maksaa lähes 20 (19,89), mutta Viking Linen tax-freestä toukokuussa 2009 sen hinta oli vain 12,50. Vielä keväällä 2010 se oli Viking Linen hinnastossa hintaan 13,20, mutta on nyt poistunut myynnistä.

Korkki hieman murtunut, mutta muuten ehjä. Pitkähkö (50 mm). Kutistunut varastoinnin aikana jonkin verran yläosastaan, hyväntuoksuinen. Viinin väri normaalista violetista hieman poikkeava: tiilenpunainen. Tuoksu miellyttävän mausteinen, mukana nahkaa ja herukanlehteä. Maku seuraa tuoksua. Jättää suutuntumaltaan pehmeän ja hyväilevän jälkivaikutelman. Tanniinisuus ei noussut etualalle, vaikka sitä Alkon luonnehdinnoissa korostetaankin. No Alkossa on jo myynnissä vuosikerta 2006 ja nautittu viini oli tätä kaksi vuotta vanhempaa.

Arvosana on nyt kiinni siitä, minkä hinnan mukaan arvostelu tehdään. Alkon hinnalla arvosanaksi tulisi ehkä hyvä nelonen. Viking Linen hinnan perusteella taas selvä viitonen. Harmi, että tätä ei enää ole Viking Linellä myynnissä, sillä tämä olisi edelleen varma ostos Tukholman-risteilyllä.

Tämä viini on joka tapauksessa yksi positiivisimmista italialaisista, joka on kohdalle osunut. Ei tuo Alkonkaan hinta ole ”paha”, sillä viini kyllä ilman epäilyjä ”kantaa” senkin mainiosti.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin