Ca'Montini Amarone Classico

Tyyppi: Punaviini
Maa: Italia
Valmistaja: Ca' Montini
Alue: Veneto
Koko: 0.75 l
Hinta: 211.8 e
Pakkaus: Pullo 6 x 0,75 l
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 1
Suosituksia: 0
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 0
  • Viinistä ei ole kirjattu taustatietoja. Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä puuttuvia taustatietoja. Voit rekisteröidä oman tunnuksen täällä.
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

crestfall (rek.)

02/2012

Vuosikerta: 2008

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Ca' Montinin Amarone tarttui mukaani Systembolagetista pyörähtäessäni Ruotsin puolella viime kesänä. Pääasiassa ostopäätökseeni vaikuttivat n. 20 euron hintalappu ja termit "Amarone" ja "Classico". Olihan minun päästävä kokeilemaan saako rajan tuolta puolen järkevää Amaronea perinteiseltä Classico-alueelta Suomen hintoja edullisemmin. Lisäksi ostopäätökseen saattoi myös vaikuttaa se, että viini löytyi myös Alkon tilausvalikoimasta, mutta lähes kaksinkertaisella hinnalla: 35,60e / plo.

Viini makoili aluksi puolisentoista tuntia karahvissa, jonka jälkeen sitä hörpittiin toiset puolisentoista tuntia.

Viini on väriltään hyvin syvä ja tumma karmiininpunainen. Sen tuoksussa on aluksi mokkaa, luumua ja kirsikka- ja karpalohilloa, mutta illan pidetessä ja viinin päästessä avautumaan sekaan rupeaa ilmestymään aluksi vihjauksia maitosuklaasta ja alkoholista, kunnes lopuksi hyvin runsaan karamellinen ja vaniljainen tammisuus aloittaa tuoksun dominoinnin. Vasta kun viimeiset lasit ovat menossa, alkaa tammen ja paahteisten aromien keskeltä erottumaan hento rusinainen aromi. Tämä elementti on kuitenkin loppuun saakka melko vaitonainen ja hillitty moniin ronskeihin Amaroneihin verrattuna.

Maku on melko voimakas, mutta siinä on vain hyvin vähän Amarone-viinien tyypillistä makeutta, muhkeutta ja pehmeyttä. Suoraan sanoen viinin jopa yllättävänkin ryhdikkäät hapot pitävät suutuntuman eloisan ryhdikkäänä samalla kun makupalettia hallitsee hyvin nuori, reippaan aggressiivinen ja kypsä luumuisuus sekä kuiva, poltteleva mausteisuus. Seassa on myös tuoksusta tuttua tammea ja mokkaa. Vasta viinin lämmettyä huoneenlämpöiseksi mehevä hedelmäisyys rupeaa olemaan paremmin tasapainossa hapokkuuden kanssa ja viini on sellaisenaan nautittavaksi sopivan pehmeätä, mutta samalla alkoholi pääsee ikävästi turhan suureen rooliin ja rupeaa korventamaan turhan paljon kieltä ja nielua.

Tanniineita viinistä löytyy melko paljon, ja ilman syötävää suun limakalvot ovat viiniä hörppiessä melko nopeasti suht kuivia. Kuitenkaan mistään erityisen kovasta tai kireästä viinistä ei ole kyse, joten viini ei ole mitenkään erityisen mahdoton seurusteluviini.

Jälkimaku nostaa voimakkaasti veden kielelle ja se on kuiva, voimakkaan mausteinen, puisen tamminen ja tanniinien puolesta melko bitterinen. Viini vaatii hyvin pitkän dekantoinnin – vasta n. 2½-3 tunnin kohdalla viini rupeaa olemaan oikeasti edustavassa kunnossa – mutta tällöinkin Ca' Montini jää melko kauaksi viinityypin tasokkaamista edustajista. Toisaalta viinin harvinaisen huokea hintalappu antaa paljon anteeksi; Ca' Montini onkin hinnoiteltu sopivasti viinin laatuun verrattuna. Ei tästä tajuntaaräjäyttävää Amaronea saa yrittämälläkään, mutta kyllä tämä esimerkiksi oman monopolimme Verrocchion hakkaa niin hinnassa kuin laadussa. Viini myös saattoi tulla korkatuksi turhankin nuorena; kärsivällisellä odottelulla viinin hapot pääsevät tasapainottumaan ja hedelmäisyys kehittymään parempaan balanssiin kokonaisuuteen nähden.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin