Zenato Amarone Valpolicella Classico Riserva

Tyyppi: Punaviini
Maa: Italia
Valmistaja: Zenato
Alue: Veneto
Koko: 0.75 l
Hinta: 65.9 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 3
Suosituksia: 1
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 0
  • Viinistä ei ole kirjattu taustatietoja. Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä puuttuvia taustatietoja. Voit rekisteröidä oman tunnuksen täällä.
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

crestfall (rek.)

10/2011

Vuosikerta: 1990

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Viinin väri on selvän ruskea, lähes oranssiin vivahtava. Tummuus on ruvennut haalistumaan ja viinistä on tullut kevyen läpinäkyvä. Seassa on runsaasti sakkaa ja tämän seurauksena viini onkin kevyen samea.

Tuoksu on hyvin hillitty, lähes sulkeutuneen oloinen. Sieltä voi kuitenkin erottaa kuivattuja hedelmiä, kukkaisuutta ja parfyymiä, hieman alkoholia sekä paahteista tammea. Kaiken yläpuolella leijuu aavistus vanhaa omenaa muistuttavaa hapettuneen viinin tuoksua, "madeiraa".

Maku on alusta asti pehmeän ystävällinen ja arvokas. Viinin muhkea hedelmäisyys on vaihtunut nahkaiseen mausteisuuteen, paahtuneeseen kaakaoon ja kevyen rustiikkiseen maamaisuuteen. Haipuneesta hedelmäisyydestä kertoo etäiset aistimukset makeasta rusinasta ja kypsästä luumusta. Nenässä ja nielussa tuntuu vaniljaa, tanniinit ovat silkkisiä ja hyökkäävyyden sijaan ne soljuvat pehmeästi viinin mukana. Hapot kantavat kokonaisuutta tyylikkäästi.

Jälkimaku on vaniljainen, suklainen, kepeän lakritsinen ja todella pitkä. Edetessään se taittuu palaneeseen katkeroon, jonka seassa maistuu tilkka sherryä.

Viini on loistavan tasapainoinen viettelevän vanhan pehmeyden ja pirteän eloisan hapokkuuden välillä. Loistoesimerkki Amarone-viinien kypsytyskestävyydestä: yli kahdenkymmenen vuoden odottelun jälkeen voimallisen hedelmäisestä viinistä on sukeutunut pehmeän arvokas, tasapainoisen tyylikäs ja pitkä kokonaisuus, jolle kukaan viineistä ymmärtävä ei voisi sanoa ei.

Koska ainoa hintareferenssi viinille on Alkon uusimman vuosikerran 66,40e, olisi sillä hinnalla tämä Amarone helposti paras viiniostos koskaan. Ikävä kyllä tämän ikäistä viiniä tulee koskaan kaupassa vastaan, vielä vähemmän hyvin säilytettyä sellaista, joten viini on pidettävä itse tallessa vuosikaudet, jotta pääsee uudelleen vastaavaan aromimaailmaan käsiksi.

crestfall (rek.)

10/2011

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Viinin väri on syvän rubiinin värinen, reunoilla rupeaa taittumaan kevyesti ruskeaan. Tuoksu on voimakas, hennon puinen ja makean hedelmäinen, lähes trooppinen. Lisäksi tuoksu kertoo että kyseessä on viini, jossa alkoholiprosentti on korkea - alkoholi tuoksuu selvänä elementtinä muun tuoksun seassa.

Viinin maku on tuhti ja tulinen, alkoholi on selvästi esillä. Happoisuus on voimakas, mutta se tasapainottaa paksua, makean hedelmäistä ja täyteläistä makua, jossa kuivatun aprikoosin seassa maistuu myös maustettu kahvisuus sekä heikko tammisuus. Tanniineissa löytyy, mutta ne ovat ystävällisiä eivätkä ryhdy haastamaan riitaa oma-aloitteisesti - mutta ne kyllä nostavat nyrkkinsä pystyyn jos voimaa kaivataan.

Jälkimaku polttelee suuta ja nielua pitkään, hedelmäisyys tuntuu kielellä kauan, ja kun se lopulta ryhtyy liukumaan pois, jäljelle jää makea, lähes jälkiruokaviinimäinen maku.

Viinistä kommentoitiin, että se on "kuin italialainen rakastaja" - tumma, tulinen ja voimakastahtoinen.

Suorastaan ilmiömäinen Amarone, joka tässä iässään oli jättänyt taakseen villin nuoruuden, muttei ollut vielä edennyt seesteiseen seniorielämäänkään. Tuskin vielä parhaimmillaan jos vanhemmista viineistä pitää, mutta on 8 vuoden ikäisenä loistokunnossa ja yksi parhaista Amaroneista, mitä on tullut maistettua. Pakko kyllä myöntää, että lähes seitsemänkympin hintalappu pistää nikottelemaan, mutta toisaalta viini on kuin taideteos, josta melkein ilomielin maksaa järjettömiä summia, jotta pääsee nauttimaan sitä vielä joskus uudelleen.

tlunnela (rek.)

11/2010

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Zenato tuottaa laatukamaa. Tämä Amarone on kuin hillokeittoa. Ruuan kanssa tämä tuote on joillekin varmasti pettymys. Paukkupakkasella villasukat jalkaan, takkaan tuli ja sohvalle löhöömään puolison kanssa. Muista isopesäiset lasit ja parin tunnin dekantointi. Siis sitä meditaatio kamaa.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin