Dolcetto d'Alba Lodoli

Tyyppi: Punaviini
Maa: Italia
Valmistaja: Ca del Baio
Alue: Piemonte
Rypäle: Dolcetto (100 %)
Koko: 0.75 l
Hinta: 14.96 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 7
Suosituksia: 1
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 0
  • Viinistä ei ole kirjattu taustatietoja. Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä puuttuvia taustatietoja. Voit rekisteröidä oman tunnuksen täällä.
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

crestfall (rek.)

07/2012

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Väriltään viini on todella kaunis, kirkas ja syvän rubiininpunainen. Väri on kovin monelle piemontelaiselle punaviinille tyypillisen läpinäkyvä, mutta samalla tumma.

Tuoksu on värin tavoin ihastuttava: siinä on päällimmäisenä perinteisen italialaista kirsikkaa, mutta sitä tukee kevyt nokisuus ja savuisuus, etäisempi makea punamarjaisuus, vivahteikas paletti maanläheisiä aromeja ja hento lakritsijuuren tuoksu.

Suutuntumaltaan viini on hyvin eloisa ja ryhdikäs. Kepeä maku on hyvin kuiva ja napakan hapokas, siinä on kirpeätä hapankirsikkaa, lähi-idän mausteita, savua, pippuria, jälkimaussa jopa hunajaiseksi taittuvaa kukkeutta ja mineraalisuutta. Tanniineja on kevyenpuoleisesti, mutta ne tuovat pientä särmää ja purevuutta kevyen eläväiseen makuun. Viinissä tuntuu olevan kevyehköön makuun nähden yllättävänkin paljon syvyyttä ja luonnetta.

Jälkimaussa on aiemminmainitun hennon hunajaisuuden lisäksi voimakasta mineraalia, tiukkaa hapankirsikkaisuutta ja hennon bitteristä yrttisyyttä. Mineraalinen maku jatkuu kielellä todella pitkään hapokkuuden nostaessa vettä kielelle. Alkoholi jää lämmittämään kevyesti nielua lyhyeksi aikaa.

Italiaa osaavien ei kannata luottaa rypäleen nimeen (Dolcetto – pieni makea), sillä ainoa makeus mitä viinistä oli aistittavissa oli tuoksun kypsänmakeat marjaiset aromit. Muuten viini on hyvin erittäin kuiva ja paikoin jopa happamankirpeä. Lodoli on kepeältä tyyliltään melko arkinen ja sen särmikäs maku tekee siitä melko selvän ruokaviinin, mutta sellaiseksi viini onkin ilahduttavan tyylikäs, tasapainoinen ja vivahteikas. Lisäpisteitä todella tyylipuhtaasta aromikkuudesta – viini ei näe kypsytysvaiheessa sekuntiakaan tammea! Lopputuloksena on erittäin raikas, eloisa ja tyylipuhdas Dolcetto. Mi piace.

KM

06/2012

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Mehukas kirsikkainen ja hedelmäinen maku jossa tanniinia ja mausteita. Helposti lähestyttävä ja periaattessa ihan hyvä viini. Hinta on vähän kova mutta olen maistellut sellaisia punkkuja viimeaikoina että mielellään tätä kulauttelee.

tm (rek.)

03/2012

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Periaatteessa hyvät ainekset koossa, maanläheisiä aromeja ja tummaa marjaa mutta jotenkin karkea, kireä ja lyhyeen loppuva maku. Ei nyt oikein lähtenyt.

-TB- (rek.)

09/2011

Vuosikerta: 2009

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Kevyen raikas tuoksu jossa kypsää hedelmää, marjaa ja toffeeta. Maku marjaisa ja mukavasti pehmeän tanniininen ja varsin pitkä.

Monikäyttöinen helposti lähestyttävä perusviini joka on jo näin nuorena hyvin juotavissa, kuten dolcetto on yleensä tarkoitettukin.

Hintalaatusuhde voisi olla parempi, mutta koska dolcetto-viinejä ei Suomesta tahdo juurikaan löytyä, on tämä mielenkiintoinen ja kokeilemisen arvoinen.

Maranello (rek.)

01/2011

Vuosikerta: 2009

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Harmi ettei muita Italialaisia Dolcettoja ole eksynyt suomeen. Italiasta löytyisi useita tätä parempia Dolcettoja. Viini on vähän valju Dolcetoksi mutta onneksi tanniininen ja mausteinen.

hka (rek.)

10/2010

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Korkki ehjä, kuiva, hyvänlaatuinen ja pitkähkö (45mm).

Viinin annettiin ilmastua reilu tunti. Väri voimakkaan violetti. Imee valon tehokkaasti itseensä. Tuoksussa mausteisuutta, herukkaa ja jonkin verran satulaa. Maku aika pyöreä. Ei seuraa tuoksua. Ei pitkää jälkimakua. Jättää aika neutraalin suutuntuman, jossa mausteisuus jää päällimmäiseksi mauksi.

Vaimon mielestä viini oli hapanta ja pahaa. Itse en ollut ihan samaa mieltä. Voivalkosipulipatongin kanssa viini toimi ihan kohtuullisesti. Ehkei nyt täysien pisteiden edestä, mutta kyllä tuon ok:n verran.

jtm (rek.)

10/2008

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Piemonten kolmas rypäle on tehnyt maihinnousun Alkon valikoimiin. Dolcettoa ehdittiin jo kaivatakin, eikä turhaan. Tämä on hyvä viini jossa miedohko maanläheinen ja marjaisa tuoksu. Tumma ja täyteläinen maku, joka jatkuu tuoksun mukaisesti, siinä on hieman lakritsia ja yrttejä. Jälkimakuakin jonkin verran. Nautinnollinen napakka viini jota voisi hiukan kypsyttääkin. Ostan lisää.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin