Cecilia Beretta Picàie Rosso

Tyyppi: Punaviini
Maa: Italia
Valmistaja: Cecilia Beretta
Alue: Veneto
Koko: 0.75 l
Hinta: 19.98 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 3
Suosituksia: 0
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 0
  • Viinistä ei ole kirjattu taustatietoja. Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä puuttuvia taustatietoja. Voit rekisteröidä oman tunnuksen täällä.
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

crestfall (rek.)

06/2012

Vuosikerta: 2008

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Viininvalmistuksellisesti Picàie on eräänlainen köyhän miehen Amarone: rypäleitä kuivatetaan rusinoiksi n. kuukauden ajan (vrt. Amarone-viinien 3-4 kk kuivausaika), minkä jälkeen viini käytetään terästankeissa, kypsytetään 6 kk tammessa ja lopuksi vuoden ajan pullossa. Valmistusvaiheessa käytetään lisäksi malolaktista käymistä, minkä seurauksena Corvinan tuoma ryhdikäs hapokkuus kevenee ja viinin suutuntuma pehmenee.

Viini oli tullut aiemmin maistettua kahteen kertaan ohimennen, jolloin siitä oli jäänyt oikein positiivinen, pehmeä ja runsaan marjaisa yleisvaikutelma. Positiivisten mielikuvien vuoksi viini jossakin vaiheessa päätyi kaappiin köllimään, mistä se hieman myöhemmin tarttui mukaan illanistumiseen seurusteluviiniksi.

Väri on hyvin tumma rubiininpunainen, mutta siinä on aavistus läpinäkyvyyttä. Tuoksu on hyvin kypsän ja makean marjainen, siinä on tuoreeltaan runsaasti myös luumuisuutta, ja avautuessaan viinin tammen aromit sekoittuvat mokkaisiksi ja kaakaoisiksi vivahteiksi. Tammi kuitenkin pitäytyy vaatimattomassa roolissa mehevien marjan aromien hallitessa. Tuoksusta löytyy paljon Amaronea, mutta käytettyjen lajikkeiden puolesta myös runsaasti uuden maailman hedelmäpommien vivahteita ilman naurettavuuksiin meneviä ylilyöntejä.

Picàien maku seuraa luontevasti tuoksua. Se on todella pehmeä ja kypsässä mustikkaisuudessaan ja karhunvatukkaisuudessaan makean marjainen. Avautuessaan siinä rupeaa tuntumaan myös runsaasti vadelmaa ja hillottua kirsikkaa sekä kevyttä luumumaista rusinaa. Tammi tuntuu ajoittain kevyenä mausteisuutena, muttei tule juurikaan esille marjojen keskeltä.

Reipas alkoholisuus tuntuu jonkin verran niin maussa kuin jälkimaussa. Alkoholin tuoman lämmön lisäksi pitkähköstä jälkimausta löytyy myös runsasta mustikkaisuutta ja aavustus tammea.

Viinissä on nuorehkoja ja intensiivisiä tanniineja melkoisesti mutta happoja ei kovinkaan paljon. Viini muistuttaakin tyylillisesti melko paljon Amaroneja pehmeän vähähappoisella rakenteellaan, jota tukevat intensiivinen suutuntuma, tanniinit ja tuhti alkoholi. Kokonaisuus on mehevä mutta melko tasapainoinen.

Viini itsessään on omissa silmissäni kuitenkin hieman sekä lintu että kala. Viinissä on hyvin paljon uuden maailman henkeä: hillitysti hillottua marjaa, kevyttä happorakennetta, täyteläistä ja selkeätä aromimaailmaa. Amaroneissa on usein paljon paikallisempi, selvästi Valpolicellan viinien persoonallisempi vivahde, kun taas Picàien tyyli on melko kansainvälinen. Pehmeitä ja runsaita uuden maailman seurusteluviinejä etsiville esimerkiksi Australia tarjoaa ihan mallikaita, mehukkaita viinejä lähes puoleen hintaan, kun taas tyylikästä ja tuhtia italiano-luokkaa edustaa mm. Cecilia Berettan mallikas Ripasso. Picàie on syvälle uuteen maailmaan kumartava, monipuolinen, taiten tehty ja tyylikäs punaviini seurusteluun tai tuhtien arkiruokien pariin.

-TB- (rek.)

06/2012

Vuosikerta: 2008

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tuoksultaan kirsikkainen ja marjaisa. Maku seuraa perässä, mutta lisänä herukan lehtiin viittaavaa raakaa makua, joka ei itseäni miellytä.

Tähän viiniin on käytetty osittain kuivattuja rypäleitä ja Amarone- ja Ripassoviinien ystäville ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Kaikkiaan hyvä viini, mutta tähän hintaan saa parempaakin.

veimu

10/2009

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
poronpaistin kanssa parasta mitä olen koskaan nauttinut. Todella hyvä yhdistelmä!

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin