Tignanello

Tyyppi: Punaviini
Maa: Italia
Valmistaja: Antinori
Alue: Toscana
Koko: 0.75 l
Hinta: 45.9 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 10
Suosituksia: 1
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 0
 • Maahantuojan Fine Brands Oy:n tiedot:

  Maa: Italia

  Tuotantoalue: Toscana IGT

  Rypäle:Sangiovese 80 %, Cabernet Sauvignon 15 %, Cabernet Franc 5 %

  Väri:Intensiivinen rubiininpunainen.

  Tuoksu:Voimakas, monikerroksinen tuoksu on kuin se haluaisi kertoa tarinaa punaisista marjoista, vadelmista ja lakritsasta.

  Maku:Elegantit tanniinit, tasapainottava mehevä hapokkuus ja huikean pitkä maku muodostavat upean kokonaisuuden.

  Alkoholipitoisuus:13,50 %

  Rypäleet Tignanelloon tulevat samannimiseltä tarhalta, joka käsittää 57 hehtaaria pääsosin kalkkikivipitoista maaperää. Tignanello oli se viini, josta ensimmäisenä käytettiin termiä "supertoskanalainen". Se on ensimmäinen sangiovese, joka on kypsynyt pienissä tammitynnyreissä, valmistettu muistakin kuin alueen perinteisistä rypäleistä, sekä ensimmäisten viinien joukossa, joita chianti classicon alueella on valmistettu ilman valkoisia rypäleitä. Viinin ensimmäinen vuosikerta oli 1970, jolloin siitä käytettiin nimeä "Chianti Classico Riserva di Tenuta Tignanello", ja sen valmistukseen käytettiin mm. trebbianoa, malvasiaa ja canaioloa. Seuraavana vuonna siitä tehtiin toskanalainen pöytäviini, ja vuonna 1975 valkoisten rypäleiden osuus poistui kokonaan. Viimein vuonna 1982 se saavutti lopullisen muotonsa, jollainen se on tänäkin päivänä. Viiniä valmistetaan vain parhaina vuosina.

  Taustatiedot viinille on kirjoittanut: hka (23.07.2015)
 • Tignanello is bottled only in favorable vintages, and was not produced in 1972, 1973,1974, 1976, 1984, 1992, and 2002.
  hka (23.07.2015)

  Lisää kommentti

  Uusi kommentti


  Kommentoija:


Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

lator (rek.)

10/2014

Vuosikerta: 2011

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
92 pistettä.

lator (rek.)

10/2014

Vuosikerta: 2008

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
91 pistettä.

crestfall (rek.)

06/2011

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tuoksu intensiivisen punamarjainen, hieman nahkainen. Väri hyvin ruskeaan taittuva, pohjimmiltaan portviinimäisen violetti.

Maku oli suht nuoren vuosikerran huomioon ottaen yllättävänkin pehmeä mutta kuitenkin ryhdikäs, hiukan nahkainen ja voimallisen hedelmäinen. Tammi tuntui enemmän suutuntuman leventäjänä kuin varsinaisena makuna - se vähä, joka tuntui oli enemmän puinen kuin vaniljaisen tamminen.

Jälkimaku oli pitkä eikä haalistunut juuri ollenkaan viinin tultua niellyksi. Jälkimaussa tuntuivat selvästi viinin yhä pirteät hapot, kun taas makutuntemus oli aromikas, kukkea ja nielussa asti tuntuva lämmin.

Loistava supertoscanalainen, jossa kehittymispotentiaalia löytyy vielä hyvin useiksi vuosiksi, vaikkei kenties nyt vuosikymmeniksi. Alkon nykyisellä tilausvalikoiman hinnalla (64,00e) viini ei kaksista hinta-laatu -suhdetta saa, erinomaisuudestaan huolimatta. Yhtä mielenkiintoisia viinejä voi tavata kymppejä halvemmallakin. Sen sijaan viinin hinta-laatu -suhde on suorastaan loistava, jos sen vielä onnistuu nappaamaan jostain talteen kolme-alkuisella numerolla!

lator (rek.)

08/2010

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
93 pistettä.

JN (rek.)

03/2010

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Heikohko vuosikerta ja ehkä pahimpaan aikaan vielä korkattiin. Lasissa viini oli jokseenkin sulkeutunut, yksiulotteinen ja tylsä.

Aiempien kokemusten perusteella tämän kyllä heti (puolisokkona) tunnisti Tignanelloksi, sikäli laadukas tuote, nyt vain jäi muiden onnistuneempien ja avoimempien viinien jalkoihin.

Erittäin täyteläinen, musteinen, mustapippurinen, sangioveesinen... paksu ja roteva, mutta yllätyksetön ja ylihintainen. 2006 vuosikertaa kyllä täytyy kokeilla, sikäli kuin tulee vastaan.

JY

03/2007

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Hyvä viini, Sangiovesen ja merlot´n yhteistyö toimii.

Kuitenkaan ei lähelläkään ´supertoscanalaisia´, kuten saman tuottajan Solaia tai muut vastaavat. Kokeilkaa esim. Tua Ritan Giusto di Notria...

Mielestäni kannattaa harkita ennen ostopäätöstä (pois lukien viikkarin n. 30€ joka on suorastaan halpa!!!!!))

jhm (rek.)

03/2007

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Pienimuotoisen supertoscanapruuvin selvä voittaja.

Tuoksu on täyteläinen,aromikas,tallimainen.
Maku täyteläinen,pehmeä,kehittynyt,kahvia ja tallinurkkaa löytyy.Pehmeitä happoja on vielä,hedelmät ehtoopuolella.Todella tyylikäs ja tasapainoinen kokonaisuus.Hedelmäisten aromien puute veroitti kuitenkin sen viimeisen pisteen.

cliff

01/2007

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Niin siis se maku on hyvä niissä ranskalaisissakin, mutta ei vielä kovin juomakelpoista johtuen kohtuuttomasta kovuudesta =)

cliff

01/2007

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Pääsin maistamaan tätä Antinorin (tai maahantuojan) järjestämässä tilaisuudessa loppusyksystä. Vuosikerrasta en ihan satavarma. En viitsi toistella edellisen sanomisia, mutta jos haluaa nyt ostaa n. 50 euron viinin samantien hörpittäväksi, on tässä yksi parhaista. Toki kaukana (siellä 10+ vuoden päässä) optimaalisesta, mutta nykyiselläänkin menee ja maku on mitä parhain, toisin kuin monissa kolmenkinkympin ranskalaisissa on.

J.U.Oppo

05/2006

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Ostin Viikkarilta näitä enkä malttanut odottaa kymmentä vuotta ensimaistia.
Tuoksu voimakas ja tervainen, kuten ulkonäkökin. Maku vastaa ulkoista olemusta, voimaa löytyy. Jos tämän nauttii näin nuorena (viinin), kannattaisi ehkä dekantoida. Juoma oli 16-asteista aloitettaessa, parhaimmillaan se oli 19-20 asteisena.
Hyvä viini, tällä hinnalla ( 31€) 5 pistettä, Alkon hinnalla hieman vähemmän. Seuraavan pullon avaan 5 vuoden kuluttua...

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin