Tommasi Valpolicella

Tyyppi: Punaviini
Maa: Italia
Valmistaja: Tommasi Viticoltori
Alue: Veneto
Rypäle: Corvina Veronese (60 %), Rondinella (30 %), Molinara (10 %)
Koko: 0.75 l
Hinta: 10.99 e
Pakkaus: Kertapullo
Maku: Keskitäyteläinen
Arvosana: Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 7
Suosituksia: 2
Pettymyksiä: 1
Ostoslistalla: 0
  • Viinistä ei ole kirjattu taustatietoja. Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä puuttuvia taustatietoja. Voit rekisteröidä oman tunnuksen täällä.
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

Ellosen Jussi (rek.)

01/2012

Vuosikerta: 2010

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Minulla oli pieni ongelma. Olin innostunut adventtien aikaan tekemään sellaisen sutsisatsin pastavuokaa, että pari kiloa jäi pakkaseenkin. Toisaalta jääkaapin ovessa lojui jos minkälaista juustoa uudenvuoden kekrien jäljiltä ja vieraita oli tietysti tulossa. Crestfall sen keksi, viini joka toimii rasvaisen ja aavistuksen mauttoman ruoan ohessa. Tommasi todella elävöitti kalman kourista herätettyä ja hitaasti sulatettua pappilan hätävaraa. Hieman myllystä sientä ja pippuria pintaan, niin päivällinen sai uutta kärkeä aromeihinsa.
Tommasin leikkisät hapot antoivat ruoalle uutta ryhtiä ja kimakka marjaisuus toi 3D-lasit tälle aterialle.
Arkista, mutkatonta, mutta toimivaa.

Vader (rek.)

12/2011

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Makea, paksu, maukas, hyvä.

Maisteltu 7.5.2010

crestfall (rek.)

06/2011

Vuosikerta: 2009

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Viinin tuoksu oli tyrmäävä ensinuuhkaisulta - haju oli kuin ummehtuneesta kellarista. Syynä oli kuitenkin todennäköisesti hieman normaalia reilummin annosteltu rikkidioksidi, koska pullon seisoskeltua vartin verran pöydällä korkki auki oli haju tiessään.

Koska Valpolicellan viinit ovat usein suht kepeitä, oli viiniä turha dekantoida pitkään ja hartaudella - tälle riitti hyvin parin koelasillisen vähentäminen pullosta ja lopulle vajaan puolen tunnin ilmus pullossa ruoan valmistuessa.

Kuten odottaa saattaa, viini on väreiltään kovin kepeä; läpinäkyvän punainen. Tuoksu on tuuletuksenkin jälkeen hieman erikoinen - on maustekaappia, vanhaa nahkatakkia, hentoa tallisuutta (vaikkei minkään Riojan viinin verran) ja jonkun aikaisemman arvostelijan mainitsemaa vahamaisuutta.

Maku on sitten jo enemmän perinteisten valpolicellojen suuntaan - kirsikkaiset aromit on ympäröity kirpeällä karpaloisuudella tahi puolukkaisuudella, sekä eloisalla hapokkuudella. Viini on pirtsakka ja kohtuu raikas, asennetta on jopa sen verran että sellaisenaan se on turhankin hankala seurusteluviini. Se kaipaa selvästi ruokaa seurakseen. Jotain ei kovin voimakkaan makuista mutta jonka soisi viinin happojen puolesta olevan runsaamman rasvaista.

Sääli vain, että viinin makumaailma ei kuitenkaan yllä omaperäisten tuoksujen tai kirpakan suutuntuman tasolle - aromeista löytyy hentoa mausteisuutta ja maalaismaista, tallinpohjaista kypsää marjaa, mutta kenties turhan vaisusti.

Jälimaku on puolipitkä, kypsän marjainen ja hapot jäävät nostamaan vettä kielelle, kun taas tanniineja ei tunnu suun limakalvoilla käytännössä ollenkaan.

Vaikka Tommasi sopi erinomaisesti kokkauksemme, italialaishenkisen, yrteillä maustetun mozzarellagratiinin kyytipojaksi, jää se hieman vaisuhkoksi esitykseksi esimerkiksi Masin lämpimän marjaisen ja Zenaton terävän hapokkaan sekä runsaan, voimakkaan hapankirsikkaisen Valpolicellojen rinnalla - etenkin kun kaikkien näiden viinien kanssa pyöritään samassa hintahaarukassa.

Viini on perushyvä Valpolicella, mutta Masin ja Zenaton vastaaville se ei selvästikään tunnu pärjäävän. Viinin hinta-laatusuhde on siis huonohko, jos samalla rahalla saa parempaakin, vaikkei nytkään lasissa mitään pahaa olekaan.

(Ja aikaisemmille arvostelijoille tiedoksi, Valpolicellat ovat käytännössä aina kirpeitä, ei ole järkeä sanoa että uudesta maailmasta saa parempia samaan hintaan - uudesta maailmasta kun ei löydy Valpolicellaa.)

Arnold

10/2009

Vuosikerta: 2008

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Alkon viinimyymälässä suositeltiin tätä viiniä, se on kuulemma suosittua. Viini oli kuitenkin selvä pettymys minulle hintaansa nähden. Tuoksussa ja maussa on omituinen sävy, jota on vaikea kuvailla tarkasti. Se on vähän eläimellinen, tallin ja kynttiläntalin tuoksu ja maku. Muuten viini on OK. En osta toiste, varsinkin uuden maailman viineistä löytyy selvästi parempia samaan hintaan.

WN

12/2007

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Maku kirpeä ja hyökkäävä. Tuoksu mitäänsanomaton. Ei auennut parin tunnin ilmastoinnin jälkeenkään. Kallis.

Aave (rek.)

08/2007

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tuoksussa runsasta kypsää kirsikkaa ja lakritsaa. Maussa lisäksi puolukkaa varpuineen sekä herukkapuskaa. Kevyen keskitäyteläinen ja varsin hapokas.

Nautittu hellepäivänä huoneenlämpöisenä, jolloin ei ehkä parhaimmillaan mutta aromeja löytyy toisaalta mukavasti. Kaiken kaikkiaan mutkaton tapaus, joka nostaa veden kielelle ja lievittää elämäntuskaa. Hyvä muttei halpa.

JN (rek.)

01/2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tuoksu on yksinkertainen. Maku imelä, terävän kirpeä, lyhyt ja kapea-alainen. Kokonaisuudessaan viinistä löytyy hyvin vähän vivahteita. Äärimmäisen mielikuvitukseton.

Kirpeää sokerikuorrutettua kirsikkamehua. Saman hintaluokan Masi pieksee tämän 6-0.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin