Marqués de Arienzo Gran Reserva

Tyyppi: Punaviini
Maa: Espanja
Valmistaja: Bodegas Domecq
Alue: Rioja
Rypäle: Tempranillo
Koko: 0.75 l
Hinta: 20.5 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 3
Suosituksia: 0
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 0
  • Viinistä ei ole kirjattu taustatietoja. Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä puuttuvia taustatietoja. Voit rekisteröidä oman tunnuksen täällä.
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

jhm (rek.)

12/2011

Vuosikerta: 1998

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Aikamoinen tammipommi,joskin puiset aromit hieman tasoittuivat ilmastoinnin myötä.
Maussa edelleen mukavasti tummaa kirsikkaista hedelmää, mutta kokonaisuutena hieman yksiulotteinen tynnyriaromien dominoidessa vähän liikaa.

crestfall (rek.)

08/2011

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Lasiin kaatuu tummanpuhuvaa nestettä, joka on sävyltään etäisesti poltettuun saveen taittuva punainen. Muutama pyöräytys lasiin ja pari nuuhkaisua.

Tuoksu on huumaava - olen hetkessä eteläisessä Euroopassa, auringon paahteessa jossa teiden varsien viljelykset ja kuuman maan tuoksut täyttävät hajuaistini. Viini tarjoaa ensiksi paahteisia, maamaisia tuoksuja ja hetken avauduttuaan rupeaa ilmentämään myös Riojalaisten ominaistuoksuja - nahkaa ja tallinpohjaa.

Maku sen sijaan yllättää. Ollakseen kymmenen vuoden ikäinen viini, Arienzon markiisin gran reserva tarjoaa yllättävänkin nuorekkaan ja terhakkaan oloista marjaa. Rotevin nuoruuden terä on kyllä leikkaantunut, mutta viini on kaikkea muuta kuin makunsa ehtoopuolella, ja varmasti kypsynee vielä suotuisasti 3-5 vuotta. Yleisvaikutelma on kuiva, tammisen puiseva ja voimallisesta maustaan huolimatta kepeähkö, keskitäyteläinen.

Hapot ovat todella esillä. Ne eivät tee viinistä happaman kitkerää, mutta silti yllättävänkin terävää ja hapokasta. Viini melkeinpä kaipaa seurakseen ruokaa ollessaan kovin robusti makuelämys sellaisenaan.

Tanniinit ovat pehmenneet silkkisen pehmeiksi, eikä niiden otetta tunne limakalvoilla muuten kuin pitkään viiniä suussa purskotellen. Jälkimaku oli, kuten odottaa saattaa, pitkä ja moniulotteinen.

Kahden tunnin aikana viinistä aukesi uusia ulottuvuuksia; nahkaisuus ja rustiikkinen alavire rupesivat saamaan enemmän jalansijaa illan pidetessä, mutta viini pysyi voimakkaan luonteikkaana koko tämän ajan eikä juurikaan osoittanut pehmentymisen merkkejä.

Runsaasta iästään huolimatta tuntui, kuin viini olisi avattu varkain; sille olisi saattanut tehdä hyvää saavuttaa teini-ikä ennen avautumistaan. Tässä iässä viini oli kaikin puolin ihastuttava ja monipuolinen, mutta tuntui kuin siitä olisi jäänyt puuttumaan jotain - viini tuntui vain vihjailevan yhä piilevistä potentiaaleistaan. Kenties viinillä on tällä hetkellä menossa ns. "sulkeutunut vaihe" ja se saavuttaa uuden huippunsa vasta muutamien vuosien päästä. Toinen mahdollisuus on löytää sille erinomainen viini-ruoka-yhdistelmä, joka viilaa hillitymmäksi terävimmät kärjet ja korostaa taka-alalle jääneet luonteenpiirteet.

Nykyisellä hinnallaan viini ei oikein tarjoa rahoilleen vastinetta verrattuna jo nyt hyvin juotavaan, ihastuttavaan perus-reservaan. Jos kaipaa laadukasta, hillitysti tammitettua riojalaista paranemaan kellariinsa, on tässä loisto-ostos, mutta vuoden sisällä juotavaksi perus-Arienzo tarjoaa rahoille enemmän vastinetta.

Ellosen Jussi (rek.)

03/2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Takavuosien klassikko, jonka aura on aavistuksen himmentynyt. Tällä hetkellä Alkosta saa vuosikertaa 1995, jonka tuoksu ja maku on kääntymässä jo ehtoon puolelle, eikä viini parane säilytyksellä.
Viini toimi varsin asiallisesti rosmariinisen paahtopaistin kera. Viinissä on rakennetta ja syvyyttä, joita ei huokeista punaviineistä löydy. Mutta se oleellinen 'ystävän lyönti' tästä kuitenkin puuttuu..

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin