Montana Marlborough Reserve Pinot Noir

Tyyppi: Punaviini
Maa: Uusi-Seelanti
Valmistaja: Montana Wines
Rypäle: Pinot Noir (100 %)
Koko: 0.75 l
Hinta: 17.23 e
Pakkaus: Kertapullo
Maku: Keskitäyteläinen
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 4
Suosituksia: 1
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 0
  • Viinistä ei ole kirjattu taustatietoja. Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä puuttuvia taustatietoja. Voit rekisteröidä oman tunnuksen täällä.
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

hka (rek.)

11/2013

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tämän viinin ostin jo marraskuussa 2010. Viinistä viiniin antoi viinille silloin neljä tähteä, mutta vuosikerralle 2009 enää kolme tähteä ja maininnan kallis. Ei ihme, että se ei enää ole Alkon vakiovalikoimassa.

Kierrekapseli auki ja pullo hengittämään kuudeksi tunniksi. Samalla lämpötila tasaantui kellarin +12 asteesta huoneen lämpötilaan.

Viinin väri vienosti rubiiniin vivahtava, ei kovin paksu. Tuoksu hyvä. Siinä on hienostunutta mausteisuutta, marjaisuutta ja nahkaa. Maku poikkeaa tuoksusta. Siinä on päällimmäisenä pippurisuutta, joka sitten taittuu pitkähköksi jälkimauksi ja jättää miellyttävän suutuntuman. Maku ei ole erityisen täteläinen, vaan lähempänä keskitäyteläisyyttä.

Viinille tarjottiin nyt juustoja, vaikka viini ei ole vahvimmillaan niiden kanssa. Kuusamon mustaleima emmental oli hieman liian vahvaa viinille, mutta Glimmingen Port Salut toimi paeremmin. Castellon marquis oli myös turhan voimakasta.

Jos hinta olisi alle 15 euron, voisi viinille antaa empimättä arvosanan hyvä. Yli 17 euron hinnalla viini yltää nyt vain kiikun kaakun arvosanaan hyvä.

crestfall (rek.)

08/2011

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Montanan pinot noir'n Reserve-mallinen iso sisarus vuorossa perjantai-illan viihdyttäjänä.

Väri on pinot'ille tyypillisen hailakka ja läpinäkyvä, mutta myös yllättävän tumma, rubiininpunainen. Tuoksussa on runsaasti murskattuja punaisia marjoja, mutta lähes yhtä voimakkaasti siihen sekoittuu tammikypsytyksen tuomaa toffeista, nahkaista, sekä hieman paahteisen suklaista tuoksua sekä selvää, puisevaa tammen aromia.

Maku yllättää tuoksun perusteella tuominneen maistajan. Se on väriin ja tuoksuun nähden roteva, leveä, keskitäyteläisen ja täyteläisen välimaastossa taiteileva sekoitelma aromeja. Sitä hallitsee tammikypsytyksen kylkiäiset, eli toffee, mokka, sekä pieni paahteinen käry. Tämä ei ole sitä miellyttämisenhaluista, vaniljatankoa uuttavaa tammea, tämä on sitä puista tammea.

Hapot ovat pinot noir'ille tyypilliseen tapaan voimakkaat, ja viini sopiikin niiden puolesta helposti rasvaisemmille, miedon makuisille ruoille, alkaen aina arkisista pizzoista ja lasagneista haudutettuihin pataruokiin. Näiden lisäksi viini yllättää kohtuullisella tanniinisuudellaan, joka ei varsinaisesti hyppää silmille, mutta on kuitenkin pinot'ille poikkeuksellisesti joten kuten tuntuva (tästä kiitokset kuulunee todennäköisemmin tammelle kuin rypäleille.)

Maussa niin makea mansikka kuin kirpeän hapan karpalomaisuus taistelevat tammen aromien kanssa hyvin tasaväkisesti, mutta jälkimaussa tammi ottaa voiton, siirtyen nahkaisista ja sikarisista aromeista lopulta kohti pitkää, puisevaa jälkivaikutelmaa.

Monien kepeiden ja marjaisten pinot noir -viinien jälkeen Montanan reserve on miellyttävä yllätys rotevalla olemuksellaan ja eläimellisellä aromimaailmallaan. Kepeän marjaisiin ranskan pinot'hin ja happamankirpeään Montan perus-South Islandiin verraten tämä on samasta rypäleestä huolimatta viini kuin toiselta planeetalta. Erinomainen valinta niille, joiden mielestä pinot't ovat pliisuja marjamehuja.

Hinta on kovahko, myönnetään, mutta hyvät pinot't eivät ole halpoja. Perus PN maksaa nykyvaluutassa Suomessa keskimäärin 10e, joten on positiivista saada näinkin ronskia pinot'ta alle kahden kympin.

JN (rek.)

10/2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Olen samoilla linjoilla edellisen arvostelun kanssa - erilainen pinot noir (paitsi läpikuultavan värinsä puolesta tyypillinen). Tästä ei löydy mansikkaa tai vadelmaa vaan ennemminkin kahvia, suklaata ja sikarin savua.

Tuoksusta tulee mieleen kypsynyt tempranillo, tummia hedelmiä ja aavistus pehmeää vaniljaa. Maku on nahkaisempi ja tuoksua rotevampi - savuisuudessaan tyylikäs.

Join tätä Hollannissa ja hinta oli kolmanneksen Alkoa edullisempi, erittäin hyvä ostos siis, vaikka maku hieman yllätti.

jhm (rek.)

06/2006

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Uuden Seelannin punaviinien valikoima Alkossa taitaa rajoittua muutamaan Pinot Noiriin tällä hetkellä.Syksyllä tuli kokeiltua Jackson Estate PN joka oli miellyttävä nuorekas rypäletyypillinen kokemus.Tämä on erityylinen viini.Tässä on enemmän "ei-hedelmäisiä" aromeja myös mukana.
Väri nuorekkaan punainen,hieman ohut.
Tuoksu melko aromikas,löytyy tammisuutta tai kanelia,hieman suklaata ja marjaisuutta.Maku samoilla linjoilla,keskitäyteläinen,aromikas,hieman mausteinen, marjaisia ja mukavan notkea.Keskipitkä jälkimaku.Mausteisen broilerwokin kanssa ei sopinut ihan nappiin,mutta lipittelyyn kylläkin.Miellyttävä kokonaisuus mutta ei siis kovin tyypillinen Pinot Noir.Monet samanhintaiset PN:t
burgundin alueelta ovat ohuita ja mehumaisia tähän verrattuna,joskin tyyli on myös erilainen.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin