Châteauneuf-du-Pape Domaine du Vieux Lazaret

Tyyppi: Punaviini
Maa: Ranska
Valmistaja: Jérôme Quiot
Alue: Rhône
Rypäle: Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Cinsault
Koko: 0.75 l
Hinta: 26.9 e
Pakkaus: Kertapullo
Maku: Täyteläinen
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 18
Suosituksia: 2
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 1
 • Vuoden Viinit kilpailu 2008: 3. sija
  Rhonen rypäleiden punaviinit, hinta yli 15 €
  (Vuosikerta: 2005)
  Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape on väriltään syvän tumman graniitinpunainen. Tuoksu on voimakas, puhdas, tummiin hedelmiin ja mausteisiin vivahtava. Kypsät luumut, viikuna ja jouluinen maustekakku, jossa on kardemummaa ja neilikkaa, tuoksuvat viinissä. Tanniinit ovat voimakkaat, mutta pyöreät, rakenteeltaan viini on täyteläinen. Maussa toistuvat tummat kypsät hedelmät ja jälkimaku on lämmin, pitkä ja pippurinen. Erittäin tasapainoinen viini.

  Viini ikääntyy arvokkaasti aina 12 vuoteen saakka. Voimakkaan makuiset liharuuat ja useat juustot viihtyvät viinin seurassa. Kauriin-, peuran- ja poronpaistit punaviinikastikkeen ja rosmariini-perunoiden kanssa ovat oivaa juhlaruokaa viinille, jossa on paljon tummia aromeita itsessään. Juurekset sopivat lisukkeeksi samoin kuin hillot ja hyytelöt. Syksyn riistan ja sienien kanssa ihastuttavaa. Hirvenpaisti luumujen ja suppilovahveroiden sekä riistakermakastikkeen kanssa on mitä sopivin yhdistelmä Kaloista rasvaisempi lohi voimakkaiden lisukkeiden kera maistuu viini kanssa. Juustoista mustaleimainen emmental ja kittijuustot ovat parhaita vaihtoehtoja.

  Viinitalo Jérôme Quiot omistaa 170 hehtaaria viinitarhoja kolmessa eri appellation-luokassa. Kuuluisia tiloja Châteauneuf-du-Papessa ovat Domaine du Vieux Lazaret ja Domaine Duclaux, sekä Côtes du Provencessa Domaine Houchart. Perhe on valmistanut yli kahden vuosisadan ajan viiniä, joten Jérôme Quiot'lla on pitkä ja vakiintunut hyvä maine viinintekijänä. Usein valmistettavat viinimäärät ovat alle AOC-lakien, mikä takaa huippulaadun ja hyvin intensiivisen lopputuloksen. Laadun takaa myös viinin pullottaminen itse viinitiloilla. Viinit noteerataan säännöllisesti lehdistössä ja ne ovat voittaneet mitaleja monissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape valmistetaan parhaalla perinteisellä tavalla kellarissa Châteauneuf-du-Papen kylän sydämessä. Viinin käyminen kestää 15-18 päivää. Viiniä kypsytetään 14-24 kuukautta tammessa ja se pullotetaan tilalla.

  (Lainaus maahantuojan sivulta)

  Taustatiedot viinille on kirjoittanut: Marko (08.12.2010)
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

Marko (rek.)

12/2010

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tuttu ja turvallinen valinta pihvin tai tukevan pastan seuraksi.

Maku runsas pehmeä ja tanniininen. Väri tumman puhuva.
Vaatii dekantoinnin, jolloin vasta kokonaisuus aukeaa.

Meikäläisen viinikaapin vakiojäsen.

joku nimimerkki

12/2009

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Liekö näissä laatuvaihtelua, sen verran erilainen mielikuva syntyi verrattuna muutamaan aikaisempaan arvosteluun. Joka tapauksessa heti avaamisen jälkeen tuoksu on "metallinen". Maku on runsas ja jonkin verran mineraalinen. Hienoisen pettymyksen tuottaa se, että aromeja voi kuvata lähinnä ei-niin-kypsien punaisten marjojen avulla. CdP:ssä odottaisin tummempaa ja kypsempää aromia. Viini on kuitenkin kaikin puolin laadukas, enkä tästä muita miinuksia löydä.

Hypatia (rek.)

10/2009

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Kuuluu osaston kokeilevaa ranskalaista taidetta. Alkon myyjän suosituksesta ostettiin neljä pulloa vuotta 2007. Kotijuhliin haluttiin burgundinpadan kanssa jotakin kunnolla arkiviiniä parempaa. Myyjä ylisti tätä hintaluokkansa valioksi ja vakuutti soveltuvan menuhun täydellisesti. Meillä oli sama sivutavoite kuin yllä Analla: voitetaan ennakkoluulot ja kokeillaan kerrankin ranskalaista. Juhlan nimissä kokeilusta oltiin valmiiita vähäsen maksamaankin.

Väri kaunis, syvänpunainen. Alkuvaikutelma valitettavasti erittäin pliisu. Kova ja ilmeetön, samalla ohut. Aikamoinen pettymys. Tuli tosiaan ikävä argentiinalaisia, eteläafrikkalaisia, espanjalaisiakin etc. Latorin näkemys edellisestä vuosikerrasta kuvaa meidänkin ensivaikutelmiamme.

Mutta äläpäs hosu. Kokeilupullo oli avattu juhlaa edeltävänä iltana. Maisteltiiin yöllä juhlavalmistelujen lomassa – ja kappas vaan, neljän tunnin kuluttua avaamisesta viinistä alkoi löytyä parempoohi paikkoo. Se alkoi kukoistaa, mutta kaivattua dynaamista syvyyttä ja täyteläisyyttä siinä ei kuitenkaan herännyt.

Tarina ei lopu tähän. Meidät yllätti ”Uusipaavalniemen” (nerokas uudelleennimeäminen by Ellosen Jussi) pitkä, mehukas ja viipyilevä jälkimaku. Se löytyi vasta kun juoma oli saanut kunnolla avautua ja onkin tämän viinin paras elementti. Parempi kuin sen maku ja suutuntuma.

Toinen yllätys odotti post festum: viini ei ollut kadottanut luonnettaan avaamisesta puolentoista viikon säilytyksen jälkeenkään. Tosin en silloinkaan päässyt kokemaan läheisyyttä tämän kanssa. Erityisiä vivahteita ei löytynyt ja kokonaisvaikutelma jäi mitäänsanomattomaksi.

Juhlat eivät siis menneet pilalle, mutta jotain muuta ensi kerralla valitaan. Päätin jo jossain vaiheessa kiukuissani että ei koskaan enää ranskalaista. Mutta ehkä sentään taas joskus.

Viinin vuosikerta 2005 nimettiin viime vuonna Vuoden viini –kisassa Rhonen punaviinien hinta yli 15 € -luokassa pronssisijalle. Noh, sarjassa oli vain kahdeksan kilpailijaa. :-)

lator (rek.)

08/2009

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Herkullinen mansikkainen tuoksu joka on huomattavasti makua houkuttelevampi. Vetinen ja vaisu maku, jokin tässä mättää.

MIA (rek.)

05/2009

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Väri syvä puhtaan punainen. Tuoksu runsas, vähän paahteinen ja marjaisa. Maku täyteläisen paksu, pehmeät tanniinit, marjaisa, pitkä jälkimaku. Erinomainen.

Aave (rek.)

02/2009

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Syvän rubiininpunaisen viinin tuoksu on tumman - ja aavistuksen keittyneen - hedelmäinen: luumua ja kirsikkaa. Myös yrttisyyttä, nahkaa, riistaisuutta, lakritsaa ja kahvia. Maultaan kohtalaisen täyteläinen, lämmin ja tumman hedelmäinen viini on tasapainoisen hapokas ja hieman kiristävän notkea. Melko pitkään makuun nousee myös hapokasta marjaisuutta - kuten karpaloa - sekä nahkaa, yrttisyyttä, lakritsia ja paahteisen mokkaisaa tammea. Kotvan hengitettyään kääntyy varsin riistaisaksi.

Ihan mukavan viinin nousevaa hintaa ei vain voi enää oikein puolustella.

Ana_

01/2008

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Ostin tämän viinin Helsingin kauppahallista Alkon myyjän suosittamana, kun esitin nöyrästi toiveen hyvän hinta-laatusuhteen Ranskalaisesta punaviinistä, noin 20? hintaluokassa. Tavoitteena oli siis voittaa ennakkoluulot ja löytää hyvä Ranskalainen tuttavuus useammin maistuvien Itallialaisten ja uuden maailman viinien rinnalle.

Joo, tämä ei kyllä vastannut pyyntöön. Periaatteessa maun paksuudesta voi päätellä, että tämä voisi olla laatuvini, mutta eipä tästä kyllä löytynyt mitään erikoista ja anti vivahteiden suhteen jäi orvoksi. Superkallis verrattuna laatuun, valitettavasti.

Olisi ollut hyvä havaita ylläolevat pari arvostelua jo etukäteen, ennen kuin oli jo ns. "tilanne päällä".

Ellosen Jussi (rek.)

12/2007

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Osapuilleen 90 vuotta sitten ryhmä hikoilevia ugreja päätti senaatissa julistaa valtion itsenäiseksi.
Sen kunniaksi minä ja monet muutkin turot ostavat automarketista sisäfilettä, vuohenjuustoröstiperunoita ja Stiltonia. Ja tietysti hyvää punaviiniä, lukuunottamatta Malmi-Kannelmäki-väestöä, joka nauttii tournadosit lämpimän mäyräkoiran vaahtoessa lasista.
Konservatiivisen juhlan kunniaksi valitsin perinteisen etiketin, Uuspaavalniemen.
Ei olisi pitänyt.
En tiedä, mikä on mennyt pieleen Rhônen laaksossa Armon vuonna 2005. Ehkä sateet tai kuivuus ovat raiskanneet sadon. Ehkä Uuspaavalniemen sukuun on naitettu lippalakkipäinen kloppi, joka on vaatinut pääenologin virkaa ammattikoulupohjalta.
Jokatapauksessa, ainakin tässä tapauksessa, viini ei vastaa Uuspaavalniemen perinteitä. Oikean aterian ohessa viinistä tarkkaan hakemalla löytää tasokkuutta ja jälkimakua. Muutaman vuoden kellarikypsytys saattaisi leventää aromia edes hivenen vivahteikkaaksi. Mutta yksinkertaisesti tänä vuonna, näillä eväillä tämä viini on yhtä tervetullut taloomme kuin tv-lupatarkastaja.

Frank (rek.)

12/2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Kulkee kurkusta pahimman alkuhämmeyksen jälkeenkin sangen nahkeasti.
+ Koivulautojen petsaamiseen
+ mattojen värjäykseen
+ pullo soveltuu simalle
+ korkeista saa mobilen
+ sairasloman hankkimiseen (migreeni)

- porvarillinen hintataso
Jätä hyllyyn.

JN (rek.)

10/2007

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Ruoka ja viini -messuilla maistoin lasillisen.

Sanoisin, että 2005 oli vielä melko raaka. Olisi myös kaivannut seurakseen ruokaa. Pari ensimmäistä siemausta olivat taivaallisia, mutta sitten alkoi suuta kipristellä ja melko hennot (vaikka hienostuneet) maut särkyivät tanniinien tykitykseen. Ihan hyvä oli maistaa tätä vain yksi pieni lasillinen, niin tietää ettei vielä kannata avata koko pulloa. Vaatii kypsytystä ja oikeaa ruokaa.

Kokemus oli enintään kolmen pisteen arvoinen, mutta olen optimistinen tulevaisuuden suhteen.

Aave (rek.)

06/2007

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tuoksu kypsän marjaisa, rusinaa ja mausteisuutta. Notkean nahkaisessa maussa mm. luumua. Aromikas rustiikkinen viini vastaavalle ruualle, etenkin riistalle. Avautuu ajan kanssa mukavasti.

JTM (rek.)

04/2007

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Viikkarin 14,20 on edelleen vielä halpa.

Lisätään sen verran aikaisempiin hehkutuksiin, että mielestäni viini ei ole kovin täyteläinen ja kepeällä, notkealla suutuntumallaankin täyttää kaikki suun sopukat mitä ihastuttavimmilla aromeilla. Samaan aikaan yrttinen ja pippurinen! Sanottakoon että pääsiäisruokamme kerma-smetanakastike hieman alkoi häiritä Paavillista pöytävierasta.

Nenna

04/2007

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Ihan hyvä viini mutta ei mielestäni pärjännyt lainkaan "sisarelleen" Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud viinille. Ja kalliimpikin vielä.

Ras (rek.)

01/2007

Vuosikerta: 2002

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Silkkiä ja samettia. Pehmeät tanniinit.
Erittäin helposti lähestyttävä punapää - vahvuudestaan huolimatta menee täydestä myös ilman ruokaa.

Hyötyisi ehkä parin vuoden odottelusta, mutta ei ole tänäänkään juotuna millään muotoa ryöstöä hinta/laatusuhteeltaan vrt. muut du papet, joita moisesta on joskus syytetty.

PS. Lazaret on Viikkarilla suorastaan edullinen, 13,7 euroa.

JMA (rek.)

01/2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Sopi lampaan sisäfileiden kanssa yhteen loistavasti. Tätä saa tarkkaan makustella ja jokaisella suullisella tuntuu löytyvän jotain uutta.

Suorastaan edullinen näinkin hyväksi viiniksi.

Eve (rek.)

02/2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Huippu, juhlaviini joka täytyy maistella hyvässä seurassa.
Tykkään pehmeydestä ja syvästä punaisesta väristä.
Hirvipihvien kanssa sopii erinomaisesti.
Maukas ja pyöreä maku sopii minulle

Ellosen Jussi (rek.)

06/2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Viini vaikutti hieman pliisulta grillatun porsaan ja sipulimuhennoksen kanssa. Maku erittäin persoonallinen; makea ja samettinen jälkimaku. Sinihomejuuston kanssa kapellimestari kokosi ryhtinsä soittaen kaikkia viuluja samanaikaisesti. Tämä oli kuin hyvä konsertti - ensimmäiseksi ei tullut paras melodia.

Fredrik

03/2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Täyteläinen,syvänpunainen, pehmeän raskas, valtava jälkimaku. Tarjotaan hieman viileänä(C 16-18). Ruokaviini(pihvi, riista jne). A Votre Santé.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin