Gérard Bertrand Banyuls

Tyyppi: Punaviini
Maa: Ranska
Valmistaja: Gérard Bertrand
Alue: Languedoc-Roussillon
Koko: 0 l
Hinta: 16.49 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
Arvosteluita: 2
Suosituksia: 0
Pettymyksiä: 0
Ostoslistalla: 0
  • Viinistä ei ole kirjattu taustatietoja. Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä puuttuvia taustatietoja. Voit rekisteröidä oman tunnuksen täällä.
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

hka (rek.)

07/2012

Vuosikerta: 2004

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tämän 0,75 litran pullollisen väkeviin viineihin luokiteltavaa makeaa jälkiruokaviiniä (16 %) ostin Viking Linen risteilyltä syyskuussa 2008 hintaan 11,90. Hyvin oli pullo säilynyt kellarissani, mutta nyt sen oli vuoro astua näyttämölle, kun vaimo laittoi uusista mansikoista, banaaneista ja persikoista makoisaa hedelmäsalaattia.

Kunnollinen ja pitkä korkki (50 mm). Maussa korostui rusinamaisuus, mutta myös muita vaikeammin määriteltäviä komponentteja oli mukana. Hyvä suutuntuma ja jätti miellyttävän, kohtalaisen pitkän jälkimaun. Toimi vallan mainiosti hedelmäsalaatin kanssa. Korosti kivasti hedelmien hapokkuutta ja makua olemalla itse vähemmän hapokas.

Toinen puoli pullollisesta jäi nautittavaksi seuraavana päivänä suklaabanaanien kanssa. Tämäkin yhdistelmä tarjosi kiitettävään yltäviä makuelämyksiä.

Aikaisemmat kokemukset banyuls’eista eivät ole antaneet yhtä hyvää lopputulosta, joten tämänkertainen suoritus oli hienoinen yllätys.

Kokopullollinen makeaa jälkiruokaviiniä alle 12 euron ja makunautinto vailla vertaa nostaa arvosanan kiitettävään luokkaan. En silti ryntää antamaan täyttä viitosta, koska oma mieltymykseni on niin voimakkaasti kiinni saksalaisissa, itävaltalaisissa ja muissa vastaavissa makeissa valkoviineissä, joiden jalohomeisuus on kyllä ihan omaa luokkaansa.

crestfall (rek.)

10/2011

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Viinin väri on kevyesti tiilenrusehtavan punainen - odotettavissa on joko vanhaa tai makeata viiniä. Koska etiketti sanoo vuosikerraksi 2005, ei viini ole kovinkaan vanhaa, ja koska etiketti sanoo myös "Banyuls", on viini silloin varmasti makea jälkiruokaviini.

Banyuls on siis pääasiallisesti Grenachesta valmistettu ranskalainen jälkiruokaviini, joka valmistetaan portviinin tavoin, eli vielä käymisvaiheessa olevan makean rypälemehun käyminen keskeytetään lisäämällä siihen brandya. Lopputulos on hyvin portviinimäinen, mutta hieman kevyempi johtuen matalammasta alkoholin määrästä (16%).

Punaruskea nektari lasissa tuoksuu rusinaiselta ja selvästi maderisoituneelta. Yleisesti se on hapettuneen ruskea-arominen ja hellä, kaikin puolin lupaava tuoksultaan.

Viini on todella makeata, vaikka sokeria pitäisi olla alle 100g/l. Makupaletti on todella laaja: seassa on runsaasti rusinaisuutta, suklaata, kuivattuja aprikooseja, kahvia ja kaakaoista suklaata. Happoja on kevyemmänpuoleisesti, tanniineja jo jonkin verran.

Suutuntuma ei vähäisistä hapoistaan huolimatta ole kovin raskas, ja yleisesti se asettuu hyvin epämääräiselle alueelle ruby-portin ja tawny-portin välimaastoon, tarjoillen molempien viinien hyviä ominaisuuksia olematta varsinaisesti kumpaakaan.

Alle 20 euron hinnalla 0,5 litran Banyuls-pullo on oikein sopivasti hinnoiteltu, ja onkin kova haastaja monille edullisille portviineille, jotka ovat kyllä oikein hyviä, mutta eivät kuitenkaan samalla lailla yhtä tyylikkäitä ja mielenkiintoisia. Jos hyvää porttia haluaa, kannattaa satsata kunnon vintage-porttiin, mutta jos haluaa alle kahdella kympillä pärjätä, kannattaa Banyulsin alueen herkut pitää korvan takana.

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin