Château Sénilhac

Tyyppi: Punaviini
Maa: Ranska
Valmistaja: Château Sénilhac
Alue: Bordeaux
Rypäle: Cabernet Sauvignon (55 %), Merlot (40 %), Cabernet Franc (5 %)
Koko: 0.75 l
Hinta: 14.76 e
Pakkaus: Kertapullo
Arvosana: Tähti Tähti Tähti Tähti
(
Tähti Tähti Tähti Tähti )
Rek. käyttäjien arvosana
  • Viinistä ei ole kirjattu taustatietoja. Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä puuttuvia taustatietoja. Voit rekisteröidä oman tunnuksen täällä.
Lisää arvostelu

Uusi arvostelu

Arvostelija:

Vuosikerta:

Hinta/Laatu:

Arvostelu:

Arvostelut

Perttu (rek.)

12/2014

Vuosikerta: 2011

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Juotavissa, mutta ei tämäkään bordeaux ollut minua varten. Ehkä kohta jo uskon ja pysyttelen näistä erossa. Hapokas, kova ja hieman puiseva mutta ei tarpeeksi muuta yltääkseen huippuarvosanoille. Saattaa olla kuitenkin Alkon parhaita tältä alueelta hintaluokassaan ja onhan siitäkin annettava nykyään pisteitä että viini ei ole ylikypsä hillopommi.

JN (rek.)

04/2012

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Järkyttävä vuosikerta verrattuna aiempiin. Viini on oikeastaan epämiellyttävän makuista - siinä on sellaista vihreyttä joka tuskin katoaa ajan myötä. Maistuu enimmäkseen kaarnalle ja raaoille puolukoille. 2007 oli joidenkin tuottajien kannalta katastrofi - tämä taitaa lukeutua niihin.

Enintään 81 pistettä.

Pahin skenaario on se, että kukaan ei osta näitä kerran maistettuaan ja Alko poistaa koko viinin valikoimistaan - mikä olisi sääli, koska kyseessä on kaikkina muina vuosina ollut hyvän hinta-laadun Bordeaux.

Ellosen Jussi (rek.)

11/2011

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Edellisestä vuodatuksesta tämän etiketin tiimoilta on näemmä kulunut jo neljä vuotta. Se ei kuitenkaan ole varsinainen syy uuteen arvosteluun. Äimistyin Viinistä viiniin-arviointia, joka antoi Senilhacille tylyt täydet miinukset hinnan ja laadun poskivalssista. Päätin antaa juomalle mahdollisuuden valmistamalla pellillisen rosamunda-lankkuja yrtti-hunajahauteessa ja tietysti naudan sisäfilettä kaikella pieteetillä kuohukermoineen ja valkosipulivoineen.
Dekantoin viiniä pari tuntia ja tarjoilulämpötila oli 18c. Tuoksu oli sulkeutunut, Stevie Wonder olisi saattanut jopa luulla korkin olevan vielä paikallaan. Maku oli vaisu, joskin aterian ohessa täydellistä alisuoritusta ei päästy todistamaan, sillä jossain pohjavirrassa kulki sentään perintönä alueellista maaperää ja viinikulttuurin vanhempaa koulukuntaa. Vaikka olen pitkän linjan frankofiili, myönnettäköön että tämän liemen sijoittuminen samaan hintaluokkaan vaikkapa Hewitssonin uutosten kera ei ole hyvää mainosta ranskalaisille viineille.
Älkää kokeilko tätä kotona.

Cinde (rek.)

09/2011

Vuosikerta: 2007

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Väri: syvä, mutta läpikuultava hyvin tumma melkein rubiinin punainen, reunat helakammat
Tuoksu: selkeästi nuori, viinillinen, aavistuksen kovahko aluksi, mutta taustalta nousee kypsempää kirsikkaa ja vaniljaa (heti avaamisen jälkeen)
Maku: keskitäyteläinen, sopivan hapokas, pehmeähköt tanniinit, jotka kuitenkin hiukan kuivattavat suuta, miellyttävän hedelmäinen, ei kovuutta, kirsikkaa, cassista ja hiukan vaniljaa, aavistus mineraaleja, hyvä hedelmä, vähintään vuosi kypsytystä saatava, nyt liian nuori, menee, mutta selkeästi turhan nuori - vielä kolmantenakin päivänä, HL ok. Voi hyvinkin saada 4* vuoden parin päästä nyt jää 3 tähteen. Alkoi avautua kolmantena päivänä ja parhaimmilaan neljäntenä, tanniinit pehmentyneet ja maku syventynyt, mukaan hiukan mansikkaa. Oikeastaan parempi hedelmä kuin vk 2006 joka kokonaisuutena selvästi parempi.

lator (rek.)

06/2011

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
88 pistettä.

vhild (rek.)

02/2011

Vuosikerta: 2006

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
2 absoluuttista pistettä out of 5. Ensimmäiset 2 sekuntia ovat lupaavat, mutta sitten viini pysähtyy kuin mummo lumeen. Vaimo sentään suostui juomaan loput, itse korkkasin jotain aivan muuta.

VV

02/2011

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Hintaansa nähden harvinaisen hyvä viini pihville ja paahtopaistille. Eri vuosikerrat pitävät myös tasonsa, mikä aika poikkeuksellista tässä hintaluokassa.

lator (rek.)

08/2010

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
90 pistettä.

VHJV (rek.)

07/2009

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Kokeilin viime vuonna -01 vuosikertaa, josta jäi hyvät muistot. Nyt katselin Jyväskyläläisessä Alkossa sopivaa viiniä mökkielämän iloksi ja huomasin hyllyllä olevan vielä -03 Senilhacia ja päätin ottaa yhden, kun Helsingissä taitaa olla jo -05 menossa.

Avasin korkin ja kaadoin pullosta kaksi 0,25l pikkupulloa täyteen tulevia päiviä varten. Sitten laitoin korkin paikalleen ja annoin pullon seistä kuistilla 16 asteen lämpötilassa n. 3 tuntia ennen nauttimista.

Tämä tuntui olevan hyvinkin sopiva määrä ilmaa viinille, joka oli väriltään hieman kehittynyt, joskin tumma. Tuoksu siirsi tunnelman heti Bordeaux-maailmaan. Tuoksu oli hyvin tyypillinen vasemman rannan Bordeaux-viinin tuoksu tuoden mieleen etenkin St. Julienin alueen laatuviinit. Tuoksu kävi ajan mittaan läpi kaikki alueellensa tyypilliset tuoksut, kuitenkin vain muutama aromi kerrallaan. Mustaherukkaisessa tuoksussa tuntuivat vuorotellen seetri, lyijykynä, tupakka ja tallintaustaakin.

Maku oli miellyttävän pehmeä ja tasapainoinen, joskin varsin yksioikoinen. Siinä oli etenkin mustaherukkaa ja seetriä. Jälkimaku oli vaatimaton ja toi mieleen lähinnä mustaherukkamehun. Viini on juuri nyt mukavan kypsää, vaikka kestää varmaan vielä pari vuotta parhaimmillaan. Tanniinit olivat varsin pehmeät ja nautinkin tämän ihan sellaisenaan.

Kokonaisuutena viini oli erittäin miellyttävä hintaansa nähden ja kykeni tuoksunsa myötä luomaan hyvän Bordeaux-tunnelman. Yksinkertainen, mutta elävä tyyli on erinomainen tapa tuottaa edullinen laatuviini. Hinta/laatu-suhde on mielestäni täysi 5. Sadanpisteen asteikolla antaisin tälle tuoksusta 89, mausta hieman vaatimattoman jälkimaun myötä 85 ja hyvästä tunnelmasta pari pistettä plussaa.

Kokonaisarvosana 88-89.

JN (rek.)

06/2009

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Mukavan tujakka happorakenne. Luumun lisäksi tästä löytyy orvokkia ja paprikaa. Ei kumminkaan kovin monitasoinen, eli vaatii kypsytystä - ainakin jos tahtoo päästä edellisiin vuosikertoijen tasolle lyijykynässä ja ristiikkisuudessa. Ainakin kypsytys pehmeintäisi tuntuvaa tanniisuutta, jos ei muuta.

Jotenkin minua kyllä häiritsee, ettei tässä ole yhtään eläimellisyyttä mukana, ja mahtaakohan sitä tullakaan. Kaipaisi ripauksen tallia ja sontaa. Tämä on tällainen siisti lyijykynäviini.

3+

Niklas (rek.)

05/2009

Vuosikerta: 2005

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Väriltään mustahko tummanpunaisilla reunoilla.

Tuoksultaan tiiviin mustaherukkainen, savuavaa mineraalisuutta, pölyistä merenrantaa, Kaiken kaikkiaan tämä viini on erittäin nuorekas tuoksultaan, eikä se ole ehtinyt kehittää sekundaaristen aromien kirjoa.

Maultaan pureksittavan herukkainen hyvällä mutta vaativalla tanniinirakenteella. Miellyttävä happoisuus nousee jälkimaussa esille tuoden veden kielelle mutta kuivattaen samalla sivulta ikeniä, joka on varsin miellyttävää allekirjoittaneen mielestä. Mustikka ja luumu nousevat vahvasti esille lopussa.

Mukava huomata, että alueen huippuvuosikerta heijastuu myös näihin edullisempiin ranskalaisiin viineihin, ja että nämä edulliset 2005 vuosikerrat ovat vasta saapuneet Alkon valikoimiin – saamme nauttia tästä vuosikerrasta vielä pitkään tässä hintaluokassa. Muistamme, että tuotteen vuosikerta 2001 sekä 2003 olivat mukavassa kunnossa vielä vuonna 2008, niin säilyvyyspotentiaali on mukavahko vuosikerralla 2005. Mielellään laatikon laitan sivuun muutamiksi vuosiksi kehittymään.

All in all, huippu laatua edulliseen hintaan. Suosittelen karahvitarjoilua viinille, koska kyseisellä viinillä on paljoa kehoa näytettävänä. Siitä huolimatta se on hämmästyttävän tasapainoinen niin tuoksultaan kuin maultaan.

Wineserver (rek.)

03/2009

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Aromi ja maku kohtaavat. Tasapainoinen, täyteläinen, tuhti, mausteinen maku. Pehmeä tanniininen. Hyvä ostos nautittavaksi liharuokien kanssa.
Pisteet: 89

Philipone (rek.)

11/2008

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Erittäin syvä punainen väri (rubi). Tummia hedelmiä nenässä. Erittäin maukas Cabernet Sauvignon. Vahva tanniini, paranee vuosi vuodelta.

SL (rek.)

06/2008

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Maanläheinen tuoksu, jossa läpimärkiä heiniä pilttuussa. Kovahko, multainen sekä savuinen maku, joka kuivattaa suun. Todella tuhti pakkaus. Ei silti ollenkaan minun juttuni.

jtm (rek.)

03/2008

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Ei ollenkaan huonompi tämä uusikaan vuosikerta. Edelleen tuhtia tavaraa koko rahan edestä. Lyijykynää ja mustetta, pientä tuoksuakin...

Ilkka (rek.)

03/2008

Vuosikerta: 2003

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Vuosikerta 2003 ei tehnyt erityisen suurta vaikutusta minuun mutta kohtuullisen hyvää tämä kuitenkin on. Perushyvää Bordeaux viiniä. Kekitäteläinen viini, lyhyt jälkimaku melko alkoholimainen jälkimaku. Tuoksu kohtuullisen aromikas.

JN (rek.)

01/2008

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Mukavasti kypsynyt, tyylikäs bordeaux. Tuoksussa parfyymia, marsipaania ja kirpeää hilloa. Taustalla maa-aromeja, sadetta ja märkiä vaahteranlehtiä.

Viinin kunnolla avauduttua hilloisuus vähenee ja lyijykynä tulee paremmin tunnistettavaksi. Hyvä ostos, vain se jäi hieman kaivelemaan, että maku on melko lyhyt ja sikäli kuin jälkimakua on, se on melko puinen. (4+)

Aave (rek.)

12/2007

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Väriltään kehittynyt bordeauxlainen. Tuoksussa mustaherukkaa sekä tammea setrin ja eukalyptuksen väliltä. Auettuaan antaa varsin kehittyneitä aromeja: tallia ja keitettyä lanttua. Paketillinen lyijäreitä. Keskitäyteläisessä maussa on tummaa hedelmää, mustaherukkaa, notkeaa tanniinisuutta ja lyijykynien ohella korianterin siemeniä.

Medium- naudanpihvi oli mielissään tästä viinistä ja jopa (mielestäni hankala viinin kumppani) appenzeller virittyi parhaimmilleen. Ruuan kanssa mainio mutta itsessään maku on hieman liian tyly ja kova-arominen. Onhan tämä huokea mutta nyt olivat edelliset arvostelut saaneet odotukset jo niin korkealle, että arvosana yltää (vain) neloseen.

Ellosen Jussi (rek.)

11/2007

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Marraskuinen synkkyys vaatii tietyt korjausliikkeet. Mene tutun lihamestarin pakeille, auta häntä valitsemaan tiskin helakaimmat sisäfilepihvit. Laita pekoniset röstiperunat uuniin hikoamaan ja hämmennä kasarissa kermainen kastike, jossa sinihomejuusto ja herkkutatti taistelevat elintilasta. Tarjoa rosé-kypsennettyjen pihvien ohessa korianterilla ja oliiviöljyllä marinoituja luumutomaatteja. Kokeile viiniwebiläisten kehumaa bordeaux'ta.
Maun lyijyinen tallinnurkka vaikutti turhan synkältä ennen ateriointia. Ensimmäiset makupalat lautaselta nostivat Sénilhacin heti siivilleen. Viini balansoi illallisen marmorista makeutta. Tämä oli kuin nainen ja mies takkatulen lämmössä. Paljon vastakohtia, paljon yhteensopivuutta.
Ja lopussa raukeus.

jhm (rek.)

11/2007

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Tämä tuli ihan sattumalta poimittua Alkon hyllyltä kun "halppisbordeauxrykelmässä" oli näinkin iäkäs viini.

Väri miltei punamusta.
Lähes tunnin ilmastoinnin jälkeen tuoksu oli upea,todella klassinen bordeaux josta löytyi vastateroitettuja lyyjykyniä,multaisuutta ja mustaherukkaa.
Maku seuraa hyvin tuoksua,hyvin pehmeä,herukkamainen,maanläheinen ja setrinen.Tammi tai/ja setri alkavat dominoimaan makua kylläkin myöhemmin,jättäen siten loppumetreillä pienenpienen kitkerän särön makukokonaisuuteen joka kuitenkin alussa oli tuoksun kanssa upeita.

Hintaansa nähden kuitenkin oikein hyvä perinteinen bordeaux joka kestänee kypsytystä vieläkin muutaman vuoden.
Tuomio 4½

Niklas (rek.)

08/2007

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Helppo yhtyä edellisiin arvosteluihin.

Väri on hieman kehittynyt mutta paksu.

Tuoksussa hyvinhoidettua hevostallia,pihaa, jossa majailee runsaasti suloisia kotieläimiä,lyijykynäinen,mustaherukkainen, kaiken kaikkiaan erittäin kehittinyt ja upea tuoksu. Ei mitään uuden maailman hedelmäpommeja, vaan klassista Bordeaux'ta, koulukirja esimerkki siitä, miksi vanha maailma on vanha maailma,flirttailut uuden maailman kanssa jäävät monelta väliin tämän viinin jälkee ja uskollisuus vanhaa maailmaan muodostuu järkkymättöksi.

Maku on suuta kuivattava,mehevän suuta kuivattava,herukkaisuus nousee vahvasti kielelle kuivasta kitalaesta,tulee mieleen tenniksen peluu,en tiedä johtuuko siitä, että tykkään nauttia herukkaista mehua taukojen aikana vai hien tuoksusta. Vahvasti suosittelen,mutta uuden maailman fanit,juoskaa jo pois, koska tämä ei ole teille.

Ja niin,koska hinta on erittäin kohtuullinen tähän laatuun nähden, niin hiljaiseksi vetää.

Jaska

05/2007

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Kunnon Bordeaux maistuu aina, ja tässäpä sellainen. Erittäinkin tyypillistä matskua CS:n (55%) ihanilla mauilla, vahvistettuna Merlot'lla (40%) tyypillisimmillään. Viimeinen kahdeskymmenys oli Cabernet Francia. Hinta-laatu ei ehkä päätä huimaa, mutta jos valmista Bordeaux'ta Alkosta haluaa, ei tästä hirveästi paremmaksi pääse - tästä ylöspäin kun tuppaa olemaan jo säilöttäväksi tarkoitettuja. H/L:un pakko antaa 4 (hyvä), sillä 3 (ok) tuntuisi vääryydeltä tällaisessa yhteydessä. Useammankin pullon voinee ostaa, kuvittelisin vielä muutaman vuoden säilyvän erinomaisessa kunnossa.

Pizzan kanssa nautittuna ei ehkä parhaimmillaan, mutta keskivahvat liharuuat (ei nyt ainakaan riista, nuori lammas/karitsa tai nauta kenties parhaimmat) todennäköisesti nauttisivat tämän seurasta yhtä paljon kuin minäkin.

JTM (rek.)

04/2007

Vuosikerta: 2001

Tähti Tähti Tähti Tähti Tähti
Saunan jälkeen pikkunaposteltavan kanssa tuhti, olisi sopinut kunnon aterialle paremmin. Tuoksu ja maku ranskalaista aatelia. Erittäin hyvä ja ostan lisää jos vielä löydän jostain...

Kiinnostuksen ja keskiarvon kehitys

 
 

Viinin pikavalitsin